The Feminist Coalition

En grupp nigeriska kvinnor går sensommaren 2020, mitt under pandemin, ihop och skapar en organisation med målet att kämpa för kvinnors rättigheter, ekonomisk jämlikhet och mer politiskt inflytande för kvinnor. De kallar sig själva The Feminist Coalition. Ett provocerande namn för ett patriarkalt land som Nigeria där ”feminist” är ett skällsord. När demonstrationer blossar upp mot polisbrutalitet bestämmer sig kvinnogruppen för att hjälpa till – och gör kampen till en världsnyhet.
Wine & Whine
Wine & Whine, en nigeriansk supportgrupp för kvinnor, anordnar i december 2019 ett event för över 200 unga nigerianska kvinnor. Initiativtagaren bakom Wine & Whine är Damilola Odufuwa. Hennes ambition med organisationen är att skapa en säker och kreativ plats för unga kvinnor att träffas och prata om livet i patriarkala Nigeria. Under eventet drar en vän Damilola åt sidan och säger: ”Det här skulle kunna bli något så mycket mer.” Idén tar rot och några dagar senare nämner Damilola för vännen Odunayo Eweniyi att det borde skapas någon form av gräsrotsrörelse, ett community av kvinnor som skulle organisera sig för social, ekonomisk och politisk jämlikhet. Nigeria har en lång historia av protestaktioner med kvinnor. De är inte främlingar till att höja sina röster för sina fundamentala mänskliga rättigheter.
Först är det lite snack vänner emellan, inget direkt händer på flera månader – tills allt händer på en och samma gång. Covid-19 lamslår världen och med det ökar kvinnovåldet i hemmen i Nigeria. Så illa blir det att under de fem första månaderna av 2020 rapporteras ett våldtäktsfall var femte timme. Något behöver göras – nu. I juli 2020 bestämmer sig Damilola Odufuwa och Odunayo Eweniyi för att skapa en grupp av feministiska kvinnor med en vision av ett Nigeria där jämlikhet för alla är en verklighet, både juridiskt som i vardagen.
Tretton kvinnor
Dami och Odunajo kontaktar andra kvinnor de anser är exceptionella och är lika passionerade för att skapa förändring i landet som de är. Alla är i tjugo- och trettioårsåldern och alla med erfarenhet och kunskap inom gräsrotorganisering, tech, media, ideell verksamhet, finans och även myndighetsarbete. Många av dem träffas för första gången. Tretton blir de totalt: Damilola Odufuwa, Odunayo Eweniyi, Layo Ogunbanwo, Ozzy Etomi, Ire Aderinokun, Fakhrriyyah Hashim, Oluwaseun Ayodeji Osowobi, Jola Ayeye, Laila Johnson-Salami, Karo Omu, Obiageli Ofili Alintah, Tito Ovia och Kiki Mordi.
Det är en imponerande lista med namn på framgångsrika unga nigerianska kvinnor. Oluwaseun Ayodeji Osowobi startade exempelvis organisationen “Stand To End Rape” under 2014 för att stötta och hjälpa kvinnor som utsatts för övergrepp. Tito Ovia startade 2016 tillsammans med några vänner företaget Helium Health för att hjälpa sjukhus att installera digitala patientjournaler så att hälsovård lättare ska kunna spridas och delas. Odunayo Eweniyi är en techentreprenör som 2016 lanserade appen Piggyvest för att tackla den finansiella ojämlikheten för kvinnor i landet. Karo Omu har genom sin organisation Sanitary Aid for Nigerian Girls kämpat för att ge bindor och andra sanitetsmedel till Nigerias flickor. Kiki Mordi lanserar 2019, tillsammans med några andra feminister, kampanjen #SexForGrades för att sätta global uppmärksamhet på de sexuella trakasserier som sker på landets universitet. Aisha Yesufu och Oby Ezekwesili drar 2014 igång ”Bring Back Our Girls”-kampanjen för att å sin sida fånga världens uppmärksamhet på att återbörda de skolflickor som kidnappades av Boko Haram. Och det är bara några medlemmar ur gruppen.
På sitt första möte spikar de ett namn – The Feminist Coalition – och ett mål, att kämpa för jämlikhet för kvinnor i Nigeria med en huvudfokus på tre grundpelare: kvinnors rättigheter och säkerhet, ekonomisk frihet och mer makt och representation inom politiken och rättsväsendet för kvinnor. Nu gäller det bara att hitta ett första projekt.
#EndSARS
Den 3 oktober 2020 öppnar poliser från Nigerias Special Anti-Robbery Squad (SARS) eld och sårar en ung pojke utanför Ughelli Wetland Hotel. Händelsen filmas och videon blir viral. Det blir gnistan för ett återupplivande av den aktivistiska hashtagen #EndSARS som dragit igång på social media 2017. Special Anti-Robbery Squad (SARS) hade etablerats 1992 som en maskklädd specialavdelning inom polisen med uppgiften att tackla brott som väpnade rån, bilstölder, kidnappning och jakt på illegala skjutvapen. Kritiken från medborgarna börjar komma nästan omedelbart med anklagelser om hur SARS-poliser mördar, våldtar, utpressar, torterar och olagligt fängslar människor. Trots att dessa anklagelser ökar med åren vägrar myndigheterna göra något åt saken.
Fem dagar efter skottlossningen utanför Ughelli Wetland Hotel tar den digitala aktivismen steget ut till gatorna och massdemonstrationer dyker upp över hela Nigeria den 8 oktober. #EndSARS blir den största proteströrelsen mot polisbrutalitet som landet någonsin sett. Dagen efter sitter medlemmarna i The Feminist Coalition, precis som resten av landet, och följer händelserna på social media. Hittills har demonstrationerna varit fredliga men med tanke på vad de protesterar emot så är det bara en tidsfråga innan polismyndigheterna kommer slå tillbaka. Här krävs organisation och strategi.
Även fast The Feminist Coalition haft månatliga möten sedan grundandet i juli 2020 har de faktiskt inte åtagit sig något projekt ännu. De bokar nu in ett möte på kvällen den 9 oktober för att diskutera ifall de ska engagera sig i #EndSARS-rörelsen. Mötet pågår i två timmar och i slutet är de alla överens. The Feminist Coalition ska hjälpa till genom att organisera fundraising för att på så sätt kunna hålla igång de fredliga demonstrationerna, med fokus på att bidra med mat, vatten, läkemedel och juridisk hjälp.
“We decided that if we don’t step in, the people who suffer the greatest will end up being women.”
Odunayo Eweniyi
#EndSARS blir deras första riktiga uppdrag, vilket också innebär att det nu blir att blixtstarta. De designar en logotyp, sätter ihop en hemsida och startar konton på social media, all administration som behövs med textmaterial och formulär. Inte minst kickar de igång konton för donationer. Organisationen The Feminist Coalition formas bokstavligen över en natt.
Några timmar efter att gruppen annonserat sitt stöd till rörelserna har de mottagit ₦807,000 (19 000 SEK) och dagen efter är donationerna uppe i över ₦5 miljoner (121 000 SEK). Eftersom transparens är viktigt för gruppen rapporterar varje dag hur mycket donationer de fått in.
Framgång fast motgång
Efter tre dagar av landsomfattande demonstrationer meddelar den nigerianska regeringen att SARS-avdelningen ska stängas ned, men få tror på att någon faktisk förändring kommer att ske. Myndigheterna har lovat liknande saker flera gånger tidigare och lika många gånger har de brutit sitt löfte. Protesterna fortsätter och med det fortsätter The Feminist Coalition sitt arbete, vilket börjat ta på krafterna. Att driva en organisation på denna nivå innebär att alla i gruppen jobbar dygnet runt med konstanta telefonsamtal, sociala media-konton att sköta, mail och meddelanden att hålla koll på för att bekräfta demonstrationer, räkningar att betala och nätverk av jurister att sätta upp. Samtidigt har de allihopa heltidsjobb och familjer.
Gruppen har inte minst en välgrundad paranoia för att bli övervakade av säkerhetstjänsterna i landet, trots att de alla arbetar anonymt med organisationen. För varje dag ökar rädslan och ångesten hos gruppen. Oron och påfrestningen når en ny nivå den 13 oktober när de upptäcker att restriktioner har lagts på deras nigerianska bankkonton. Det här får gruppen att gå över till andra betalningsplattformar och valutor, bland annat donationer i Bitcoin.
Feminister
De förblir anonyma fram till 17 oktober just av säkerhetsskäl, men till slut inser de att de förmodligen är säkrare om de är offentliga och genom att vara så öppna och transparenta som möjligt. Första dagarna blir de överväldigade av den positiva support de får från nigerianer och människor runt om i världen. När chocken lagt sig slår emellertid verkligheten i landet in. Missinformation börjar spridas om dem på Twitter vilket leder till konstanta hot. De väcks av samtal från människor som berättar att gruppen är övervakade av landets säkerhetstjänst och att deras telefoner är avlyssnade. De lämnar alla sina hem för att söka skydd, rädda och förvirrade över varför en enkel önskan om mänskliga rättigheter blir behandlad som ett nationellt säkerhetshot. Men motståndet stoppar inte gruppen. Många nigerianer fortsätter att erbjuda sin hjälp och support via dem.
En av anledningarna till att gruppen valt att inte avslöja sina namn från början är för att de vet hur feminism betraktas i Nigeria. Där används ”feminist” nästan uteslutande som ett skällsord. Samtidigt var det också just av den anledningen till att de valde att ha med det i sitt namn och en kvinnosymbol i sin logotyp. Ingen skulle missa att pengarna kommer från feminister. Deras logotyp, designad av Ire Aderinokun, föreställandes en knuten näve börjar användas som avatarer på internet och trycks upp på t-shirtar. Gruppen blir speciellt glada och överraskade när de ser män använda deras symbol.
“2020 was the year the word feminist was on the front pages of mainstream Nigerian newspapers and it wasn’t an insult.”
Kiki Mordi
Myndigheterna slår tillbaka
Innan tisdagen den 20 oktober är humöret bland #endSARS-demonstranterna i huvudstaden Lagos optimistiskt. I över två veckor har protester över hela Nigeria fyllt gatorna och krävt ett slut på polisbrutalitet. Vad som tar slut är istället demonstrationerna när den nigerianska militären på tisdagskvällen öppnar eld mot en obeväpnad folksamling vid en tullstation i Lagos. Minst 12 människor dör. Vissa hävdar att det är så många som 38 som mördas. Vittnesmål berättar efteråt för Amnesty hur polismyndigheter plockat ner övervakningskameror kort innan skjutningarna och släckt ned strömmen för att hindra bevismaterial.
Efter massakern utlyser regeringen utegångsförbud vilket de facto stoppar alla demonstrationer. Den 22 oktober annonserar The Feminist Coalition att de kommer stänga sina crowdfunding-kanaler och avsluta sitt engagemang för #EndSARS-rörelsen. Det är inte längre säkert att fortsätta. Risken är stor att de kommer hamna i fängelset. Gruppens hemsida är dessutom nu i princip helt blockerad i Nigeria och går bara att nå via en VPN. Flera organisationer har även avbrutit sina samarbeten med medlemmar ur The Feminist Coalition och deras respektive organisationer. De har blivit paria att arbeta med. Påfrestningen för medlemmarnas psykiska hälsa har varit ofattbar. Gruppen möts efteråt för en terapisession där varje medlem får berätta om sina rädslor och känslor under kampanjen – sömnlöshet, ångest, depression, ilska. De är helt utmattade. Samtidigt har de vid det laget dragit in nästan 4 miljoner kronor i donationer och tack vare The Feminist Coalition har #EndSARS-demonstationerna blivit en världsnyhet.
Kampen fortsätter
Efter uttalandet den 22 oktober samlar The Feminist Coalition ihop och donerar pengar för att hjälpa offer för polisbrutalitet och familjerna till de som dödats i demonstrationerna. I december organiserar de en matbank i Lagos, Nigeria, där de delar ut mat till 1 000 kvinnor och deras familjer. Allt tack vare donationer till deras finansieringsplattform. Långsiktigt vill gruppen normalisera feminism över hela den afrikanska kontinenten så att det inte längre ses som ett hot, utan som en del av livet för alla. Tills dess fortsätter The Feminist Coalition att kämpa för jämlikhet för kvinnor med fokus på sina tre pelare: kvinnors rättigheter och säkerhet, ekonomisk jämlikhet och politisk makt för kvinnor.
Källor
Logotyp för The Feminist Coalition: Ire Aderinokun
Areo, Oluwafadekemi. ”Meet the Feminist Coalition Nigeria”. 31 oktober 2020. https://businessday.ng/bd-weekender/article/meet-the-feminist-coalition-nigeria/
Bakar, Faima. “How to continue support for the End SARS movement in Nigeria”. 29 oktober 2020. https://metro.co.uk/2020/10/29/how-to-continue-support-for-the-end-sars-movement-in-nigeria-13487714/
Feminist Coalition. ”In Our Own Words: The Feminist Coalition”. 18 december 2020. https://feministcoalition.medium.com/in-our-own-words-the-feminist-coalition-61bc658446dd
Haynes, Suyin. ”‘We Are Able to Get Things Done.’ Women Are at the Forefront of Nigeria’s Police Brutality Protests”. 21 oktober 2020. https://time.com/5902123/nigeria-women-endsars-protest-movement/
Idongesit Oyosoro, Felix & Okafor, Chinaemelum & Aigbe, Ruth. “The #EndSARS protest and Black cyberfeminism: a study of the Feminist Coalition and the rise of cyber-feminist ideologies in Nigeria”. Gender, Technology and Development, 2022.
Maclean, Ruth. “In Nigeria, ‘Feminist’ Was a Common Insult. Then Came the Feminist Coalition”. 12 mars 2021. https://www.nytimes.com/2021/03/12/world/africa/nigeria-feminist-coalition.html
Makinde, Tami. ”In Nigeria, When Will Justice Catch Up With the Present?”. 27 oktober 2020. https://www.vogue.com/article/end-sars-nigeria-movement-feminist-coalition-op-ed/
Okunola, Akindare. ”Nigeria’s Women Are a Powerful Collective. How Are They Changing History?”. 12 mars 2021. https://www.globalcitizen.org/en/content/nigerian-women-history-change-feminist-coalition/