Milicent Patrick

Milicent Patrick

Filmbolaget Universal Pictures skapar en egen skräckmytologi när de på 1930– till 50-talet tar sin plats i historien med sina monsterfilmer. Framförallt är det en kvintett av varelser som för alltid blir en del av vår kultur. Fyra av dem är baserade på litterära förlagor och gamla folkskrönor som följt med i generationer: Dracula, Frankensteins monster, Varulven och Den osynlige mannen. Bara en av de fem, den sista som kom av Universals klassiska monster, är ett helt Hollywoodskt påfund. Det är därför så mycket mer imponerande vem som skapade utseendet till den humanoida amfibievarelsen, kommen ur den svarta lagunen.

Mildred Elizabeth Fulvia du Rossi föds 1915 i El Paso, Texas men det är i Kalifornien hon växer upp. Hennes pappa, Camille Charles Rossi, en arkitekt och ingenjör, har blivit anställd för att jobba på tidningsmagnaten William Randolph Hearst enorma hem, Hearst Castle, och hela familjen flyttar till ägorna i San Simeon.

Redan som ung visar Mildred en begåvning för design och blir tilldelad inte mindre än tre stipendier till Chounard Art Institute, dagens CalTech. Skolan fungerar vid den här tiden som en konstnärsinkubator för Walt Disney Studios och 1939 börjar hon just arbeta för Disneys färgläggningsavdelning. Avdelningen ligger i en separat byggnad och inhyses helt och hållet av kvinnor vars jobb det är att reproducera tiotusentals av animatörernas ritningar till vackert målad film. Inofficiellt är det deras jobb att snygga till männens skisser.

Året efter, som tjugofyraåring, befordras Mildred till Animations- och effektsavdelningen där hon blir en av de första kvinnliga animatörerna någonsin på Disney, om inte den allra första. I sitt jobb som färganimatör arbetar hon på långfilmen Fantasia, bland annat med den legendariska ”Night on Bald Mountain” där hon skapar den färgstarka men skrämmande animationen för den bevingade demonen Chernabog.

När anställningen på Disney tar slut börjar hon arbeta som modell samtidigt som hon gör ströjobb som illustratör. I och med ett giftermål döper hon om sig till Milicent Patrick, förnamnet tar hon efter William Randolph Hearsts fru som hon sett upp till under sin uppväxt. År 1947 stöter hon ihop med William Hawks, regissören och producenten Howard Hawks bror. William börjar representera Milicent och fixar småroller åt henne i b-filmer.

På ett av dessa skådespelarjobb möter hon Bud Westmore, chef för makeupavdelningen på Universal Studios, och visar honom sina skisser. Året är 1952 och Bud ger henne jobbet som den första kvinnan på special effekts- & makeup-avdelningen. I sin nya roll designar hon utomjordingar till science fiction-rullen It Came from Outer Space, skapar masken för Mr Hyde i Abbott and Costello Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde och mutanten i This Island Earth, förutom mer jordnära smink i ett antal filmer. Men det är hennes bidrag till Creature from the Black Lagoon, eller Skräcken i Svarta lagunen som den får heta när filmen har premiär på svenska biografer, som sätter henne på en egen piedestal i filmhistorien.

Utifrån enkla skisser från Jack Arnold, filmens regissör, designar Milicent huvudet för vattenvarelsen. Utseendet, med dess gälar och stora ögon, blir ikoniskt och mångfaldigt efterapat. Det blir snabbt tydligt att Universals nya monsterfilm kommer bli en succé. Filmbolagets publicitetsavdelning skickar ut Milicent på en PR-turné som skapare av monstret. Något som får makeupchefen Bud Westmore att gå i taket. Han är svartsjuk på att Milicent får all uppmärksamhet.

När Milicent kommer tillbaka från den framgångsrika månadslånga turnén så finner hon sig ha fått sparken och hennes namn finns inte någonstans att se i filmens eftertexter. Kutym på den här tiden är att det endast är chefen för makeupavdelningen som får stå med, oavsett hur mycket eller lite jobb hen än lagt själv. Bud anstränger sig att få bort Milicents namn och hävdar att det är han som gjort all design.

Det tar femtio år innan sanningen kommer fram och Milicent får sin välförtjänta plats i filmhistorien. I samband med det står hennes design av varelsen som inspiration när regissören Guillermo del Toro år 2017 gör sin Oscarvinnande film The Shape of Water.